Φύλλο 4

Αριστοτέλης για τη ρητορική

και σε doc

Επιβεβαιώστε τις απόψεις του Αριστοτέλη για τη ρητορική με αναφορές στους ρητορικούς λόγους που διδαχτήκατε

Ο Αριστοτέλης για την ρητορική:

Ας δεχτούμε λοιπόν ότι η ρητορική είναι η ικανότητα να βρίσκουμε στην κάθε επιμέρους περίπτωση τα στοιχεία που μπορούν να πείσουν. Αυτό δεν είναι έργο καμιάς άλλης τέχνης. Η καθεμιά από τις άλλες τέχνες είναι διαφωτιστική και πειστική στο συγκεκριμένο δικό της αντικείμενο· η ιατρική π.χ. στα θέματα υγείας και αρρώστιας, η γεωμετρία στις ιδιότητες των μεγεθών, η αριθμητική στους αριθμούς – έτσι και όλες οι άλλες τέχνες και επιστήμες. Η ρητορική όμως φαίνεται ότι μπορεί να βρίσκει τα στοιχεία που μπορούν να πείθουν – για να το πούμε έτσι – σε κάθε θέμα που μας απασχολεί. Αυτό είναι και που μας κάνει να λέμε ότι η ρητορική δεν προϋποθέτει ειδικές γνώσεις για επιμέρους συγκεκριμένα θέματα.

[...]

Ο ρητορικός λόγος λειτουργεί πειστικά με τρεις τρόπους: άλλοτε μέσω του χαρακτήρα του ρήτορα, άλλοτε μέσω της συγκεκριμένης διάθεσης που δημιουργεί στην ψυχή του ακροατή και άλλοτε με τα αποδεικτικά ή φαινομενικά αποδεικτικά επιχειρήματα που περιέχει ο ίδιος.

[...]

Το έργο, λοιπόν, της ρητορικής α) αφορά σε θέματα σαν αυτά που αποτελούν αντικείμενο των συζητήσεων μας και για τα οποία δεν διαθέτουμε άλλες τέχνες, β) επιτελείται μπροστά σε ακροατές που δεν έχουν την ικανότητα να παρακολουθούν πολλές μαζί συλλογιστικές φάσεις και να μετέχουν σε έναν συλλογισμό που το ξεκίνημα του βρίσκεται πολύ μακριά. Σε συζήτηση μπαίνουν μόνο τα θέματα που φαίνεται ότι μπορούν να έχουν δύο διαφορετικές μεταξύ τους όψεις.

[...]

Αριστοτέλης, Ρητορική Βιβλίο Πρώτο. Εισαγωγή, μετάφραση, σχόλια Δ. Λυπουρλής, 2002, Θεσσαλονίκη: Ζήτρος, σελ. 136-149

φύλλο 4, ομάδα Α

  • Ημερομηνία: 2015-04-24 Από: Αννα - Αθηνα - Αγγελος

    Θέμα: θεμα 1

    Οι αποψεις του Αριστοτελη ειναι σωστες καθως η ρητορικη χαρακτηριζεται ως πειθους δημιουργος. Ο ρητορας αναφερει γεγονοτα τα οποια θα βοηθησουν να απαλλαγει ο πελατης του απο την κατηγορια. Ακομα , προβαλλει το ηθος του για να κερδισει την εμπιστοσυνη των ακροατων και να μειωσει τα επιχειρηματα του αντιπαλου.

    Απάντηση

Νέο σχόλιο

Επαφή

Βασίλης Συμεωνίδης
https://users.sch.gr/symfo/

© 2015 Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

Φτιάξε δωρεάν ιστοσελίδαWebnode